CYTRYNOWA TARTA SERNIKOWA

Weekend, weekend i po weekendzie. Od rana tylko pranie, sprzątanie, pranie, sprzątanie, zakupy. No cóż … jak się chciało tydzień lenić … teraz trzeba się ogarnąć i z nową energią zacząć nowy tydzień. Ten wpis miał być gotowy wczoraj, ale moja doba ma zdecydowanie za mało godzin 🙂

Mam dziś coś dla miłośników sernika i kremu cytrynowego (lemon curd) – Cytrynową tartę sernikową bez pieczenia. Spód z kruchych ciasteczek, masa serowa z dodatkiem lemon curd i warstwa lemon curd na wierzchu. W wersji dla dorosłych proponuje dodać do masy sernikowej 1-2 łyżki likieru Limoncello 🙂

Spód możecie przygotować również z ciasta kruchego (forma 25 cm):  120 g mąki pszennej, 100 g mąki krupczatki, 120 g masła, 30 g cukru pudru, 1 żółtko (L) i szczypta soli. Zagniatamy wszystkie składniki ciasta. Rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, obciążamy je i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy 12 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 5-8 minut. Wyjmujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

to 20170428_183214

 

Składniki

Spód:
  • 300 g ciasteczek np. przełożonych śmietankowym kremem
  • 50 g masła
Lemon curd:
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 120 g cukru
  • 60 g masła
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • skórka starta z 1 cytryny
Masa sernikowa:
  • 400 g twarogu sernikowego
  • 100 g lemon curd
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • 1-2 łyżki likieru Limoncello do smaku (opcja)
Do dekoracji:
  • plasterki cytryny
  • listki mięty
 

Sposób przygotowania

(użyłam formy do tarty o średnicy 25 cm)

Lemon curd:

Do garnuszka z grubym dnem wkładamy wszystkie składniki (możemy przygotować krem także w kąpieli wodnej). Gotujemy na małym ogniu i często mieszamy (krem nie może się zagotować, bo zetnie się białko i w kremie będą widoczne grudki). Krem gotujemy do momentu, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia (wystudzony krem jeszcze zgęstnieje).

100 g lemon curd przekładamy do masy sernikowej.

Ciasteczkowy spód:

Masło roztapiamy i studzimy. Ciasteczka rozgniatamy i mieszamy z masłem. Ciasteczka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy spód i brzegi formy, dobrze dociskając. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy. Łączymy twaróg z kremem cytrynowym, cukrem pudrem, ubitą śmietaną i likierem Limoncello (jeżeli używamy).

Do wystudzonej żelatyny przekładamy 1-2 łyżki masy. Dokładnie mieszamy i dopiero tak zaprawioną żelatynę przelewamy do masy sernikowej. Mieszamy i przelewamy na ciasteczkowy spód.

Odstawiamy do lodówki, aż masa zastygnie. Dopiero wtedy rozprowadzamy na wierzchu pozostałą część lemon curd.

Przed podaniem dekorujemy plasterkami cytryny i miętą.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..