CURRY Z RYBĄ, BATATEM, PAPRYKĄ I BROKUŁEM

Zanim wpadnę w wir wymyślania nowych, wielkanocnych przepisów, mam dla Was jeszcze szybkie w przygotowaniu curry. Ma bardzo kremową strukturę (to zasługa batata). Jest gęste i pożywne. Znajdziecie w nim także rybę, brokuły, paprykę, szpinak i kolendrę. Wybierając rybę sięgnijcie po tę, która ma zwartą strukturę mięsa (ja użyłam dorsza).

Na blogu znajdziecie przepisy m.in. na: Wegetariańskie curry oraz Curry z dorszem i krewetkami

20170327_143606

Składniki

  • puszka mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu jarzynowego
  • 250 g filetu z białej ryby o zwartym mięsie (użyłam dorsza)
  • 1 batat (ok. 300 g)
  • 100 g brokuła
  • 1 mała, czerwona papryka
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść szpinaku
  • sok z cytryny
  • 1-2 łyżki żółtej pasty curry
  • płaska łyżeczka płatków chili
  • ½ łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
  • garść kolendry (lub natki pietruszki)
  • łyżka oleju kokosowego
 

Sposób przygotowania

(2-3 porcje)

Rybę oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. Szalotkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Batata i paprykę kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki.

Do garnka z grubym dnem wkładamy olej, szalotkę i czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy pastę curry, płatki chili i wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojone bataty. Obsmażamy przez 5 minut, wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Gotujemy aż ziemniaki będą lekko twardawe (ok. 10 minut).

Następnie dodajemy rybę i paprykę. Po 5 minutach dodajemy różyczki brokuła i szpinak. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy do smaku solą/pieprzem i sokiem z cytryny.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..