CURRY Z KURCZAKIEM, DYNIĄ I PAPRYKĄ

Propozycja dla starszych dzieci, którym nie przeszkadzają ostrzejsze smaki.

Do przygotowania curry użyłam dyni odmiany Hokkaido, która ma delikatną skórkę, zachowuje swój kształt po obróbce w wysokiej temperaturze i nie wymaga obierania (chociaż przyznaje, że przygotowując potrawy z dynią dla dzieci poniżej 3 lat – zawsze ją obieram).

Nic dodać, nic ująć, a ta wersja curry na stale wchodzi do naszego jesiennego menu 🙂

20151006_214706 (strona)

Składniki

  • 1/2 piersi z kurczaka (ok. 300 g)
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 400 g dyni (użyłam odmiany Hokkaido)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki żółtej pasty curry
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania

(3-4 porcje)

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dynię i paprykę kroimy w kostkę.

Do garnka (lub na patelnię) z grubym dnem wlewamy olej, wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy kurczaka i łyżkę żółtej pasty curry. Mieszamy dokładnie, żeby pasta pokryła kurczaka i obsmażamy go przez ok. 5 minut.

Zawartość garnka przekładamy do miseczki. Do tego samego garnka wlewamy mleko kokosowe i wrzucamy pokrojoną dynię. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy paprykę i obsmażonego kurczaka, gotujemy kolejne 10-15 minut. Jeżeli chcemy, dodajemy drugą łyżkę pasty curry.

Po tym czasie dynia powinna być miękka.

Doprawiamy sokiem z cytryny, posypujemy liśćmi kolendry. Podajemy z ryżem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..