CURRY Z INDYKIEM, KALAFIOREM I ANANASEM

Nieskomplikowane curry w wersji słodko-ostrej. Niech nie dziwi was połączenie indyka, kalafiora i ananasa z puszki. Jest naprawdę dobre 😉 Do curry dodaje papryczkę chili, imbir, kurkumę, mieloną kolendrę – intensywne, mocne smaki. Delikatnie łagodzi je mleczko kokosowe i sok z ananasa. Obowiązkowo dodaje sok z cytryny, który odświeża i nadaje daniu lekkości.

Curry podaje z ryżem basmati i garścią świeżej kolendry. Idealne, rozgrzewające, zimowe danie 🙂

Polecam wam inne przepisy na curry:

Sprawdźcie także moje najnowsze obiadowe propozycje 🙂

 

20180130_212457

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 300 g kalafiora
  • 150 ml soku z ananasa z puszki
  • 6-8 plasterków ananasa z puszki
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula lub 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1-2 łyżki żółtej pasty curry
  • 1 papryczka chili lub łyżeczka płatków chili
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • mały pęczek kolendry
  • sok z cytryny
  • łyżka oleju kokosowego
Do dekoracji:
  • listki kolendry
  • płatki chili

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Indyka kroimy w kostkę; Kalafiora i plasterki ananasa kroimy na mniejsze kawałki; Cebulę kroimy w drobną kosteczkę; Chili kroimy w cienkie paseczki; Czosnek przeciskamy przez praskę; Imbir obieramy i ścieramy na tarce; Kolendrę siekamy.

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę. Cebula powinna się lekko zeszklić i dopiero wtedy dodajemy czosnek, imbir, kurkumę, mieloną kolendrę, pastę curry i chili. Dokładnie mieszamy i smażymy minutę. Dodajemy kawałki indyka i obsmażamy 2-3 minuty.  Dodajemy mleko kokosowe, sok z ananasa, kawałki kalafiora i posiekane łodyżki kolendry. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż kalafior będzie miękki ok. 15 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy kawałki ananasa. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy część listków kolendry. Mieszamy.

Gdy curry się gotuje, przygotowujemy ryż - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przekładamy do miseczek, posypujemy kolendrą i płatkami chili.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..