CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ JĘCZMIENNĄ, KURKAMI I KOZIM SEREM

Wczorajsze warsztaty zdrowej kuchni z Leclerc w CookUp Studio (podsumowanie na instagramie), były okazją do wymiany doświadczeń i poznania nowych smaków 🙂

Nadrabiam zaległości i mam dla was zdrowy przepis na faszerowane kurkami, kaszą jęczmienną i kozim serem cukinie. Do tego prosty sos pomidorowy 🙂

Polecam inne przepisy z cukinią i kurkami:

 

20171001_215414

Składniki

  • 2 cukinie
  • 200 g kurek
  • 100 g koziego sera
  • 80 g kaszy jęczmiennej perłowej lub np. kaszy pęczak
  • 50-100 ml białego wina (opcja)
  • garść jarmużu
  • kilka łodyżek tymianku
  • sok z cytryny (do smaku)
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól/pieprz
  Sos pomidorowy:
  • puszka pulpy pomidorowej
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cukinie przecinamy na pół, wydrążamy środek uważając, żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążony miąższ siekamy. Odstawiamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Grzyby oczyszczamy, większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości.

Na patelnię wkładamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek i posiekany tymianek. Po 2 minutach dodajemy miąższ z cukinii i kurki. Smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy wino (jeżeli używamy) i  gotujemy chwilę aż odparuje nadmiar płynu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy porwany na mniejsze kawałki jarmuż, ugotowaną kaszę jęczmienną, kawałki koziego sera. Delikatnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu).

Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos pomidorowy. Wkładamy cukinie i napełniamy farszem. Przekładamy do piekarnika na ok. 20 minut.

Sos pomidorowy:

Do garnuszka wkładamy masło, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zaszkli dodajemy pulpę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.

Gotowanie kaszy pęczak:

Odmierzamy potrzebną ilość i płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Kaszę wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę (w proporcji: miarka kaszy na dwie miarki wody). Dodajemy łyżkę masła, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut bez pokrywki. Następnie zestawiamy z ognia, przykrywany i odstawiamy na 10 minut, żeby pęczak wchłonął pozostałą wodę.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..