CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ PĘCZAK I KREWETKAMI

Faszerowane cukinie są świetne. Nie dość, że apetycznie wyglądają i dobrze smakują, to do ich przygotowania możemy użyć dowolnych składników. Sprawdzą się w wersji wegańskiej i wegetariańskiej, zadowolą też gusta wszystkich mięsożerców.

Do dzisiejszego farszu wykorzystałam kaszę pęczak, żółtą paprykę i krewetki. Te, delikatne smaki połączyłam z wyrazistą salsą pomidorową, która ma w sobie sporo mięty i dużo kolendry 🙂

Cukinie jedynie na początku podpiekam. Wszystkie pozostałe składniki farszu przygotowuje na patelni. Salsa najlepiej smakuje delikatnie schłodzona.

20160816_133305

20160816_133545

Składniki

  • 150 g krewetek
  • 120 g kaszy pęczak
  • 2 duże cukinie
  • ½ żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek kolendry
  • pieprz
  Salsa pomidorowa z miętą:
  • 2 duże czerwone pomidory
  • 1 pomidor żółty (lub pomarańczowy)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z limonki (lub cytryny)
  • ½ pęczka kolendry
  • kilka-kilkanaście listków mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

Gotowanie kaszy pęczak:

Do garnka wlewamy 250 ml wody. Kaszę płuczemy przez chwilę na sitku pod bieżącą wodą. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć solimy ją, wsypujemy kaszę i dodajemy łyżeczkę masła. Mieszamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy 12 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, żeby kasza wchłonęła resztę wody.

Salsa pomidorowa z miętą:

Pomidory (bez gniazd nasiennych), czerwoną cebulę i czosnek kroimy w małą kosteczkę. Kolendrę i miętę siekamy. Wyciskamy sok z limonki. Do miseczki wkładamy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy sok z limonki, oliwę, kolendrę i miętę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy

Cukinie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C bez termoobiegu).

Cukinię przecinamy wzdłuż na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy olejem wymieszanym z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Gdy cukinie są w piekarniku przygotowujemy pozostałe składniki. Paprykę kroimy w kostkę. Krewetki oczyszczamy (ogonki możemy zostawić), wkładamy do miseczki, dodajemy łyżkę sosu rybnego i sok ½ z cytryny.

Przestudzone cukinie wydrążamy, zachowując ok. 0,5 cm brzeg. Miąższu nie wyrzucamy.

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy paprykę, chwilę smażymy. Dodajemy miąższ z cukinii, a po chwili krewetki z sosem rybnym i sokiem z cytryny. Smażymy dosłownie kilka minut. Krewetki muszą zrobić różowe, nie smażymy ich długą, bo zrobią się twarde. Na koniec na patelnię dodajemy kaszę, posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Doprawiamy do smaku.

Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych cukinii. Podajemy z salsą.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..