CUKINIA FASZEROWANA INDYKIEM I SZPARAGAMI

Okrągłe cukinie to bardzo wdzięczny temat do faszerowania. Mąż uszczęśliwił mnie takimi cudeńkami, więc trzeba było przygotować z nich coś smacznego 🙂 Wypełniłam je mielonym mięsem z indyka, szparagami, papryką, bazylią i mini mozzarellkami. Żeby smak był bardziej wyrazisty dodałam koncentrat pomidorowy i ostrą pastę Sriracha.

W przepisie podaje proporcje na 4 szt., czyli ilość w sam raz dla dwóch osób lub dla jednego głodnego studenta 🙂

20170528_014520

Składniki

  • 4 okrągłe cukinie
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • 8 cienkich, zielonych szparagów
  • 8 kuleczek mini mozzarelli
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki ostrej pasty Sriracha (lub 1 papryczka chili)
  • garść bazylii
  • łyżka oleju
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu).

Z cukinii odcinamy "kapelusiki". Miąższ nacinamy "w kratkę", delikatnie żeby nie uszkodzić skórki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą/pieprzem, przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Wyjmujemy miękki miąższ. Odstawiamy.

Szalotkę kroimy w drobną kostkę; czosnek w cienkie plasterki; paprykę w kostkę, szparagi na ok. 1 cm kawałki (główki w całości).

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy szalotkę i czosnek. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy mielone mięso, a po 2-3 minutach paprykę i szparagi. Gdy warzywa zmiękną dodajemy wydrążony miąższ z cukinii, główki szparagów, koncentrat pomidorowy i sos Sriracha. Trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby odparować nadmiar wilgoci. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem.

Wydrążone cukinie napełniamy farszem, wkładając dodatkowo do każdej, po 2 kuleczki mozzarelli.

Cukinie przykrywamy "kapelusikami" i wstawiamy do piekarnika na 10 minut (temp. 180 st. C).

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..