CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Zawsze, kiedy zbliża się wrzesień, robi się trochę refleksyjnie. Dzieciaki znowu ruszają do szkoły/przedszkola. Sama czasami siadam i przypominam sobie jak to było dawno, dawno temu 🙂 A skoro wracamy „do korzeni” to dziś coś klasycznego – ciasto ze śliwkami.

Ciasto jest gęste – dzięki temu śliwki nie opadną Wam na dno i wilgotne – zamiast śmietany użyłam serka mascarpone. Śliwki przed ułożeniem na cieście wymieszałam z cynamonem i cukrem pudrem. Mniam 🙂  Do dekoracji wykorzystałam płatki owsiane. Możecie też posypać ciasto cukrem pudrem.

Jak to mówi świnka Peppa – „wszyscy kochają pikniki”  🙂 Z zapasem takiego ciasta możemy siedzieć na dworze cały weekend.

20160825_175200

 

Składniki

  • ok. 10 szt. śliwek węgierek
  • 280 g mąki pszennej
  • 250 g serka mascarpone
  • 140 g drobnego cukru
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  Dodatkowo:
  • garść płatków owsianych
  • łyżka masła
  • łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

(użyłam blachy o wymiarach 18x27 cm)

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu). Blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

W garnuszku roztapiamy masło (120 g + jedna łyżka). Odstawiamy. Łyżką masła, polewamy płatki owsiane i mieszamy.

W małej miseczce łączymy cukier puder i cynamon. Obtaczamy połówki śliwek. Odstawiamy.

Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

Ostudzone masło łączymy z jajkami, cukrem i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy połowę mąki i mieszamy. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy i dodajemy resztę mąki. Jeżeli ciasto wyjdzie rzadkie - dodajemy odrobinę mąki; jeżeli zbyt gęste - odrobinę śmietany 30%.

Gotową masę przelewamy do formy i układamy śliwki skórką do dołu. Wierzch ciasta posypujemy płatkami owsianymi wymieszanymi z masłem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 25 minut do "suchego" patyczka.

Po wyjęciu ciasto posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy, aby wystygło.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..