CIASTO Z TRUSKAWKAMI (NA MAŚLANCE)

Piątek, piąteczek … nareszcie! Po intensywnym tygodniu pora na trochę relaksu w kuchni 😉 Tym razem przygotowałam wilgotne (ale bez zakalca) ciasto na maślance z dodatkiem świeżych truskawek. Żeby truskawki nie wysuszyły się podczas pieczenia, po pokrojeniu, mieszam je z kilkoma łyżkami dżemu truskawkowego i tak przygotowane nakładam na surowe ciasto.

Miłego weekendu kochani!

Polecam także 🙂

 

 

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 ml maślanki
  • 150 g cukru pudru + do posypania
  • 120 ml oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • listki mięty do dekoracji
 

Sposób przygotowania

(użyłam formy o wymiarach 20x30 cm)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu). Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Truskawki kroimy na połówki, większe na ćwiartki. Dodajemy dżem truskawkowy. Mieszamy. Odstawiamy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawiamy.

Ubijamy jajka. Gdy uzyskają konsystencję "pianki" dodajemy partiami cukier puder, następnie olej, sok z cytryny i maślankę. Do mokrych składników dodajemy suche i krótko mieszamy.  Ciasto przelewamy do formy i układamy na wierzchu truskawki wymieszane z dżemem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.

Wyjmujemy. Odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Możemy udekorować listkami mięty.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..