CIASTO POMARAŃCZOWE Z MAKIEM

Ciasto w sam raz na weekendowe popołudnie. Z dużą ilością skórki i soku pomarańczowego. Nie jest gorzkie, o co moglibyście podejrzewać tego typu wypieki. Ścierając skórkę na tarce do cytrusów wystarczy pilnować, by nie zetrzeć jej zbyt głęboko (omijamy białą, wewnętrzną część – albedo). Urocze kropki w cieście to zasługa mielonego maku 🙂

Ciasto piekę w 170 st. C, nie na środkowym poziomie w piekarniku, tylko na jednym niżej. Dzięki temu ile razy bym go nie przygotowywała, ciasto nie pęka mi pod koniec pieczenia. Ładnie wyrasta, nie jest przesuszone i nie robi się zakalec 🙂

20161020_190347

Składniki

  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 40 g mielonego maku
  • 3 jajka
  • skórka starta z 2-3 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  Cytrynowy lukier:
  • 160 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

(użyłam tortownicy o średnicy 20 cm)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

Pomarańcze dokładnie czyścimy szczoteczką, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i mielonym makiem.

W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, za każdym razem mieszamy. Dodajemy część mąki. Mieszamy. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, sok z cytryny i mieszamy. Na koniec dodajemy resztę mąki.

Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 45 minut, do "suchego patyczka".

Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia. Polewamy cytrynowym lukrem.

Przygotowanie lukru:

Łączymy cukier puder i dwie łyżki soku z cytryny. Pozostałym sokiem regulujemy gęstość, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..