CIASTO ORZECHOWE

Przygotowania do Świąt ruszają u nas pełną parą. Dziewczyny chcą już, teraz, zaraz kupować choinkę. Codziennie marudzą, że trzeba powiesić lampki na zewnątrz – „no, bo wszyscy już mają, a my nie!” i aktualizują średnio co trzy godziny listę prezentów. Oczywiście nie przewidują żadnych negocjacji 🙂

Dałam się już trochę ponieść temu świątecznemu nastrojowi i przygotowałam moje ulubione, mocno orzechowe ciasto. Nie ma nic lepszego niż zapach prażonych orzechów laskowych unoszący się z piekarnika. Absolutnie genialny 🙂 Do ciasta dodałam sok i skórkę z pomarańczy. Jeżeli nie lubicie, nie dodawajcie skórki, a sok zastąpcie mlekiem. Przygotowałam też najprostszy lukier – tylko cukier puder i woda.

Jak to mówi Gordon Ramsay – „Prostota jest zawsze elegancka.” 🙂

20151204_223050 str

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 50 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy (lub 50 ml mleka)
  • 2 jajka (L)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z pomarańczy (opcja)
Lukier:
  • 300 g cukru pudru
  • 3 łyżki wody (lub 2 łyżki wody i łyżka soku z cytryny)

Sposób przygotowania

(Użyłam okrągłej formy o średnicy 20 cm)

(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Ciasto:

Orzechy laskowe wysypujemy na blachę i prażymy w temperaturze 190 st. C przez ok. 6-8 minut. Musimy ich na bieżąco pilnować, ponieważ przypalone będą gorzkie. Wyjmujemy z piekarnika, kiedy skórki zaczną pękać. Odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie rozpuszczamy masło. Studzimy. Dokładnie czyścimy pomarańczę szczoteczką pod bieżącą wodą. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Wystudzone orzechy zawijamy w ściereczkę i intensywnie pocieramy, żeby pozbyć się skórki. Oczyszczone orzechy miksujemy (partiami) lub mielimy.  Odstawiamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

W dużej misce łączymy roztopione masło z jajkami, żółtkiem i cukrem. Mieszamy do połączenia. Dodajemy mleko, sok i skórkę z pomarańczy. Mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do gotowej masy dodajemy rozdrobnione orzechy. Dokładnie mieszamy.

Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 45 minut (bez termoobiegu).

Odstawiamy do ostygnięcia.

Lukier:

Do miseczki wsypujemy cukier i wlewamy 2 łyżki wody. Trzecią łyżką wody "regulujemy" konsystencję.

Ciasto polewamy lukrem dopiero gdy całkowicie wystygnie.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..