CIASTO MARCHEWKOWE

Gdy zabieram się do pieczenia ciasta marchewkowego od razu sięgam po jedną z większych blach 🙂 Kiedy zapraszam gości, dobrze wiem, że ani jeden kawałek nie dotrwa do następnego dnia.

Moje ciasto marchewkowe przygotowuje z mieszanki mąk: owsianej i pszennej. Dodaje starte jabłko, suszoną żurawinę, orzechy włoskie i orzechy nerkowca (warto poświęcić chwilę i drobniej posiekać orzechy, wówczas ciasto nie będzie się kruszyć i będzie bardziej zwarte). Używam również startej skórki z pomarańczy i soku pomarańczowego dla ciekawszego smaku. Nie dodaje gałki muszkatołowej, goździków, ziela angielskiego, gotowej przyprawy piernikowej tylko kardamon i cynamon. Te przyprawy, moim zdaniem, najlepiej pasują do tej wersji ciasta.

Na ciasto można nałożyć warstwę kremu tylko z wierzchu lub w ogóle go pominąć, wówczas będzie bardziej fit 🙂 Można też posmarować blaty niskosłodzonym dżemem pomarańczowym i dopiero wyłożyć krem.

20170614_211912

Składniki

  • 300 g drobno startej marchewki
  • 250 g mąki owsianej
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 150 g startego na tarce o dużych oczkach jabłka
  • 150 g drobnego cukru
  • 120 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 50 g żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g otrębów owsianych (można pominąć)
  • 20 g orzechów nerkowca
  • 5 jajek (M)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z 1 pomarańczy (opcja)
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania formy
Krem:
  • 600 g serka Philadelphia
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczka aromatu cytrynowego
Do dekoracji:
  • cynamon
  • orzechy włoskie
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania

(użyłam prostokątnej formy o wymiarach 21x31 cm)

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu).

Oddzielamy białka od żółtek.

W misce łączymy mąkę pszenną, owsianą i proszek do pieczenia.

Do drugiej (większej) miski wkładamy stratą marchewkę, jabłko, posiekaną żurawinę i orzechy. Wlewamy sok pomarańczowy i przestudzone masło. Dodajemy żółtka, otręby, kardamon, cynamon i skórkę z wyparzonej pomarańczy. Mieszamy. Partiami dodajemy przesianą mąkę.

Ubijamy białka ze szczyptą soli i również partiami dodajemy do ciasta.

Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 35 minut do "suchego" patyczka.

Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przecinamy na dwa, równe blaty (jeżeli ciasto upiekło się "z górką" odcinamy ją).

Krem:

Ubijamy serek. Pod koniec dodajemy cukier puder i łyżeczkę aromatu cytrynowego.

Na dolnym blacie równomiernie rozkładamy krem. Przykrywamy drugim blatem. Nakładamy pozostałą część kremu. Wyrównujemy. Posypujemy cynamonem. Dekorujemy kawałkami orzechów włoskich i kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..