CIASTO „LEŚNY MECH”

Intensywnie zielone ciasto Leśny mech (Leśne runo), którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Na pewno wszyscy już się z nim zetknęliście. Piękny, zielony kolor to zasługa szpinaku, a nie dodatku barwnika. Jak dla mnie w cieście szpinak jest wyczuwalny, chociaż cały czas zastanawiam się, czy to jednak nie siła sugestii. Prezentacja na 5+ 🙂

Blaty przygotowuje z ciasta ucieranego (nie znajdziecie w przepisie oleju). Piekę je, jednocześnie w dwóch tortownicach o średnicy 20 cm. Używam tylko świeżego szpinaku (250 g w zupełności wystarcza). Jeżeli chcecie przygotować lżejszą wersję kremu zastąpcie śmietanę gęstym jogurtem naturalnym i „utrwalcie” go odrobiną żelatyny.

Blatów nie nasączam, nakładam na nie niezbyt gęsty malinowy dżem. Dzięki temu blaty są delikatnie zwilżone a ciasto zyskuje dodatkowy smak 🙂

20170127_002500

 

Składniki

Blaty:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g drobnego cukru
  • 120 g masła
  • 4 jajka (L)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany 30% (lub gęstego jogurtu)
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  Dodatkowo:
  • łyżka masła do posmarowania boków tortownic
  • słoik dżemu malinowego  do posmarowania blatów
  • 200 g mieszanki owoców (użyłam mrożonej porzeczki czerwonej i czarnej, jeżyn oraz malin)
  • ziarenka z ½ granatu

Sposób przygotowania

(użyłam 2 tortownic o średnicy 20 cm)

Jeżeli używamy mrożonych owoców, należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić.

Blaty (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu). Spód form wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.

Szpinak dokładnie miksujemy (partiami). Odstawiamy.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Odstawiamy.

Masło ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy pojedynczo dodajemy jaja, mieszając przez chwilę, aż jajko nie będzie widoczne w masie. Dodajemy w dwóch turach mąkę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i zmiksowany szpinak.

Gotową masę dzielimy na dwie części i wstawiamy do piekarnika (obie tortownice na tym samym poziomie). Pieczemy ok. 25 minut, do "suchego" patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Z wystudzonych blatów odcinamy "górki" i rozdrabniamy je placami (to będzie górna warstwa ciasta).

Masa śmietanowa (składniki powinny być schłodzone):

Mascarpone i śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

Złożenie ciasta:

Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy go dżemem malinowym i wykładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem, również posmarowanym dżemem malinowym, wykładamy resztę śmietany i posypujemy okruszkami ciasta (lekko dociskając).

Wierzch ciasta dekorujemy dowolnie. Ja wykorzystałam pestki granatu i (z racji pory roku) mrożone jeżyny oraz czerwoną i czarną porzeczkę.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..