CIASTO KOSTKA ANANASOWA Z PIANKĄ KOKOSOWĄ

Jeżeli lubicie połączenie ciasta biszkoptowego, kremu budyniowego i bitej śmietany, to jest to ciasto właśnie dla Was 🙂 Na biszkoptowym spodzie znajdziecie odchudzoną wersję kremu budyniowego (bez masła) z dodatkiem ananasa z puszki. Górną warstwę stanowi lekka, bita śmietana z wiórkami kokosowymi. Na wierzchu „złocą się” zrumienione na suchej patelni wiórki kokosowe.

Przyznaje, że połączenie bitej śmietany i żelatyny może być trudne. Żeby zapobiec pojawieniu się grudek w śmietanie (grudki powstają, gdy do zimnej śmietany dodamy zbyt ciepłą żelatynę), należy najpierw przestudzić żelatynę a następnie stopniowo dodać do niej 1-2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Jeżeli mimo to zrobią się grudki możemy spróbować ratować bitą śmietanę dodając trochę gorącej (nie wrzącej) wody – śmietana nie powinna stracić zbyt dużo na puszystości a większość grudek powinna się rozpuścić.

20170301_231210

Składniki

Biszkopt (spód):
  • 4 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
Krem budyniowy z ananasem:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
  • puszka ananasa
  • ok. 260 ml mleka
  • 150 g naturalnego serka śmietankowego (lub mascarpone)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g drobnego cukru (opcja)
Pianka kokosowa:
  • 500 ml śmietany 36% schłodzonej (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g wiórków kokosowych
Do nasączenia biszkoptu:
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 50 ml wody

Sposób przygotowania

(użyłam formy o wymiarach 21x32 cm)

Biszkopt:

Form wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu).

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z połową cukru na puszystą, sztywną masę. Białka ubijamy i pod koniec dodajemy partiami pozostały cukier. Masę z żółtek łączymy z ubitym białkiem. Na koniec dodajemy obie mąki. Delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy ok. 20 minut, do "suchego patyczka". Otwieramy piekarnik i studzimy biszkopt. Po ok. 15 minutach wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy do wystudzenia.

Krem budyniowy:

Odsączamy ananasa z puszki. Soku nie wylewamy. Do soku ananasowego dodajemy taką ilość mleka, aby otrzymać 500 ml płynu.

Pół szklanki mieszanki mleka i soku ananasowego odlewamy do miseczki, resztę przelewamy do garnuszka (dodajemy cukier, jeżeli chcemy, żeby masa była słodsza) i podgrzewamy. Do miseczki wsypujemy budynie i dokładnie je rozpuszczamy (żeby nie było grudek). Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć dodajemy rozpuszczone budynie i mieszamy.  Gotujemy aż budyń zgęstnieje (co chwile mieszając). Zdejmujemy z ognia. Studzimy.

Gdy budyń będzie letni, rozpuszczamy żelatynę w małej ilości ciepłej (nie wrzącej) wody i odstawiamy aż się schłodzi.

Ubijamy serek śmietankowy. Dodajemy do niego partiami budyń, cały czas ubijając. Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę kremu budyniowego, dokładnie mieszamy i dodajemy jeszcze jedną łyżkę kremu. Tak "zaprawioną" żelatynę przelewamy do pozostałej części kremu. Mieszamy.

Kawałki ananasa miksujemy i dodajemy do kremu budyniowego.

Przestudzony biszkopt nasączamy sokiem z cytryny rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody. Przelewamy krem budyniowy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki aż masa zacznie tężeć.

Pianka kokosowa:

Gdy masa budyniowa lekko stężeje, rozpuszczamy kolejne 2 łyżeczki żelatyny w małej ilości ciepłej wody i odstawiamy do przestygnięcia.

Połowę wiórków kokosowych prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią.

Ubijamy śmietany. Pod koniec dodajemy porcjami cukier puder. Do chłodnej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietany. Dokładnie mieszamy i jeszcze dwa razy dodajemy po łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając. Żelatynę przelewamy do ubitej śmietany i przez chwilę mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

Gotową piankę kokosową przekładamy na tężejącą masę budyniową. Wyrównujemy i posypujemy podprażonymi wiórkami.

Odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą  noc.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..