CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, MASŁEM ORZECHOWYM I KRUSZONKĄ

Trochę słodyczy w tygodniu? Dlaczego nie 🙂 To przepis na klasyczne ciasto drożdżowe, które smaruje masłem orzechowym, dodaje drobno pokrojone kawałki kwaśnych jabłek i posypuje „orzechową” kruszonką. Samo ciasto drożdżowe zawiera mało cukru. Całą „słodycz” znajdziecie w kruszonce.

Polecam wam również 🙂

 

20180202_204830

Składniki

Ciasto drożdżowe (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
  • 400 g maki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 80 g cukru
  • 60 g masła (zimnego)
  • 50 g mąki
  • 50 g posiekanych orzechów (np. włoskich)
Dodatkowo:
  • 400 g kwaśnych jabłek obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
 

Sposób przygotowania

(użyłam formy o wymiarach 20x30 cm)

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, ciepłe mleko, żółtka, cukier i sól. Wyrabiamy przez kilka minut końcówką - hakiem. Pod koniec dodajemy wystudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów. Powinno być miękkie i elastyczne. Przekładamy je do miski posmarowanej odrobiną masła, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm i przekładamy do nasmarowanej masłem formy. Smarujemy masłem orzechowym, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Gdy ciasto wyrasta łączymy składniki kruszonki i wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy konsystencję "mokrego piasku". Wstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu).

Gdy ciasto wyrośnie układamy pokrojone jabłka i posypujemy kruszonką (lekko dociskając).

Ciasto pieczemy ok. 30 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..