CIASTO CZEKOLADOWO-BURACZANE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Ciasta czekoladowe z dodatkiem gotowanych (pieczonych) buraków, to nie jest dla Was pewnie żadna nowość. Ja bardzo je lubię, ponieważ zawsze wychodzą przyjemnie wilgotne (bez zakalca) i długo zachowują świeżość. W proponowanej dziś wersji, posmarowane kwaskowymi powidłami śliwkowymi, blaty ciasta przełożyłam kremem czekoladowym – w prostszej wersji, bez masła, z mascarpone.

Do ciasta pasuje zarówno gorzka, jak i mleczna czekolada. Z dodatkiem mlecznej ciasto (i krem) wyjdzie delikatniejsze. Taką wersję wolą moje dzieci.

Ciasto będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. Aż szkoda kroić  🙂

20161209_113043

20161209_114955

Składniki

Ciasto:
  • 400 g buraków
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (L)
  • 2 łyżki kakao
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 300 g śmietany 36%
  • 200 g gorzkiej (lub mlecznej) czekolady
  • 200 g cukru pudru
Dodatkowo:
  • słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania

(użyłam tortownicy o średnicy 24 cm)

Ciasto:

(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Buraki gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki i miksujemy. Odstawiamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.

Masło roztapiamy. Do ciepłego masła dodajemy pokruszoną czekoladę. Czekamy chwilę i mieszamy aż czekolada połączy się z masłem. Odstawiamy do ostygnięcia.

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy.

W drugiej misce łączymy: zmiksowane buraki, masło z czekoladą i jajka. Mieszamy. Partiami dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Przelewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok. 40 minut, do "suchego" patyczka. Wyjmujemy z piekarnika. Po ok. 15 minutach rozpinamy blachę i odstawiamy na kratkę.

Krem:

(mascarpone i śmietana powinny być dobrze schłodzone)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Mascarpone i śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder. Mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę.

Złożenie ciasta:

Wystudzone ciasto przecinamy na pół (jeżeli upiekło wam się "z górką" odetnijcie ją). Pierwszy blat układamy na paterze, smarujemy połową powideł, nakładamy część kremu. Drugi blat smarujemy pozostałymi powidłami i układamy (powidłami "w dół") na warstwie kremu. Całe ciasto smarujemy cienką warstwą kremu. Pozostałym kremem na górze tworzymy dowolny, dekoracyjny wzorek. Wykorzystałam tylkę Wilton 1M i zrobiłam różyczki.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..