CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

Połączenie czekolady i wiśni chodziło za mną od tygodnia. Zapach czekolady złośliwie drażnił, kiedy przechodziłam obok kawiarni, a z witryn cukierni uśmiechały się do mnie pękate babeczki i piętrowe torty. Skoro najskuteczniejszym sposobem na walkę ze słabościami jest uleganie im 🙂 musiałam upiec to ciasto.

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i sprowadza się do wymieszania suchych składników z mokrymi, ubicia białek i dodania wiśni. Do ciasta idealnie pasuje polewa z gorzkiej czekolady. Jeżeli nie chce Wam się „bawić” w kąpiele wodne, kupcie gotową polewę lub posypcie ciasto cukrem pudrem wymieszanym z odrobią kakao.

20160901_195349

Składniki

  • 300 g wiśni
  • 220 g maki pszennej
  • 120 g masła
  • 120 ml mleka
  • 100 g cukru dark muscovado
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g kakao
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 ml wiśniówki - opcja
  Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 50 ml mleka lub śmietany
  • łyżka masła

Sposób przygotowania

(użyłam tortownicy o średnicy 20 cm)

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

Drylujemy wiśnie. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

Masło roztapiamy. Czekamy aż lekko przestygnie i dodajemy cukier, kakao, czekoladę, żółtka, mleko, wiśniówkę (jeżeli używamy).

Białka ubijamy.

Do masy czekoladowej dodajemy w dwóch turach mąkę z proszkiem i sodą. Dodajemy wiśnie, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do tortownicy, pieczemy przez ok. 45 minut do "suchego patyczka". Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia. Na wystudzone ciasto nakładamy polewę.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i stopniowo dodajemy mleko. Polewa powinna powoli spływać z łyżki.

Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta dodajemy więcej mleka; zbyt rzadką zagęścimy większą ilością czekolady lub cukrem pudrem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..