CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z RICOTTĄ I DŻEMEM

Rumiane krążki z ciasta francuskiego wypełnione kremem z ricotty i odrobiną truskawkowego dżemu. Dziewczyny stwierdziły, że wyglądają jak kotyliony, które robiły w przedszkolu 🙂 Czyli w sam raz na jutrzejsze święto.

To moja wariacja na temat Vol-au-vent, które powstaje przez nałożenie na siebie kilku krążków ciasta francuskiego. W efekcie otrzymujemy wysoki „koszyczek”, który wypełniamy nadzieniem (słodkim lub wytrawnym). Ja na pełny krążek (spód) położyłam tylko 1 krążek z wyciętym środkiem, więc nie są super wysokie, ale wystarczające żeby wypełnić je słuszną porcją kremu 🙂

Krem jest banalny i wymaga tylko połączenia ricotty z odrobiną śmietany i cukru pudru. Taki pasuje zdecydowanie lepiej niż np. tylko ubita śmietana.

 20161109_141833

Składniki

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (300 g)
  • opakowanie serka ricotta (250 g)
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżek ulubionego dżemu (użyłam truskawkowego)

Sposób przygotowania

(na ok. 10-12 szt. o średnicy ok. 9 cm)

Piekarnik nagrzewamy do 210 st. C (bez termoobiegu).

Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki o wąskiej krawędzi wycinamy koła. Z połowy kółek mniejszą szklanką wycinamy środek (potrzebna nam będzie tylko "obręcz"). Resztę ciasta możemy zagnieść i czynność powtórzyć.

Pełne koła układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i na każdym kładziemy kółko z dziurką.

Pieczemy aż kółka ładnie się zrumienią ok. 10 minut.

Gotowe wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i ricottę. Chwilę ubijamy całość.

Wystudzone kółeczka z ciasta francuskiego wypełniamy ubitym kremem (ja użyłam rękawa cukierniczego i końcówki Wilton 2A). Na środek nakładamy odrobinę dżemu.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..