CIASTECZKA LINZER

Jak Wam mija piątek 13-tego? 🙂 Postanowiłyśmy trochę odczarować dzisiejszy dzień, więc na dwie duże i cztery małe ręce zabrałyśmy się do pieczenia ciasteczek. Nie są to zwykłe ciasteczka, są absolutnie urocze 🙂

W moich ciasteczkach nie znajdziecie ani orzechów włoskich ani migdałów, tylko orzechy nerkowca. Ważne, żeby orzechy były bardzo dobrze zmiksowane – praktycznie „na mąkę”. Zamiast drobnego cukru dodaje cukier puder. Dzięki temu składniki mają dość jednolitą strukturę (nie ma grudek). Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, nie kruszy się.

Ciasteczka najlepiej smakują przełożone kwaśnym dżemem lub konfiturą.

20170113_111426

 

Składniki

  • 260 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 120 g orzechów nerkowca
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka "L" (lub 1 jajko)
  •  ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcja)
Do przełożenia ciasteczek/do wyboru:
  • dżem morelowy
  • dżem malinowy
  • kwaśne powidła śliwkowe
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
 

Sposób przygotowania

(ok. 35 ciasteczek)

Orzechy nerkowca miksujemy na "mąkę". Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części i delikatnie podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy tą samą ilość ciastek "pełnych" i tych "z dziurką".

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na 30 minut.  Dobrze schłodzone ciastka pieczemy w temperaturze 180 st. C (bez termoobiegu), przez ok. 10 minut. Wyjmujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wystudzone, "pełne" ciasteczka smarujemy dżemem i przykrywamy posypanym cukrem pudrem ciasteczkiem "z dziurką".

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..