CHOW MEIN ZE SZPARAGAMI, ŁOSOSIEM I DYMKĄ

Jak zawsze w sobotę, wróciłam do domu obładowana owocami i warzywami. Przy okazji zostawiłam dziewczyny u dziadków na cały dzień, więc miałam dziś trochę wolności. Także tej kuchennej 🙂

Z tej okazji przygotowałam makaron Chow mein w ostrzejszej wersji, z dodatkiem pieczonego łososia, szparagów, dymki i papryki pepperoni. Łososia włożyłam godzinę wcześniej do marynaty z dodatkiem miodu, imbiru, sosu sojowego, sosu rybnego i soku z limonki.

Kiedy będziecie mieć już upieczonego łososia, przygotowanie pozostałych składników zajmie Wam dosłownie kilka minut.

 

2

Składniki

  • 250 g łososia (bez skóry)
  • 100 g makaronu Chow Mein
  • 8 zielonych szparagów
  • pęczek cebulki dymki
  • 1 papryka pepperoni
  • 2 łyżki oleju
  Marynata do łososia:
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżka soku z limonki
  • 1 cm startego imbiru
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Łączymy składniki marynaty w małym naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec łososia. Łososia oczyszczamy, zdejmujemy skórę i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na min. godzinę do lodówki.

Łososia pieczemy w temperaturze 200 st. C, przez ok. 10-15 minut (w zależności od grubości ryby).

Od szparagów odcinamy główki i końcówki (końcówki wyrzucamy). Pozostałą część kroimy na kilka kawałków. Papryczkę kroimy "po skosie". Od dymki odcinamy szczypiorek i kroimy dość grubo. Same cebulki zostawiamy w całości (jeżeli są duże, przecinamy na pół).

Na rozgrzaną patelnię wkładamy szparagi (bez główek). Jednocześnie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po 2-3 minutach na patelnię dodajemy główki, posiekaną papryczkę i cebulki. Po chwili dodajemy posiekany szczypiorek. Na koniec dodajemy makaron i łososia razem z całym sosem z naczynia żaroodpornego. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy. Przekładamy na talerze i od razu podajemy.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Prosto z kuchni Bio Village  marki wasnej ELeclerc przyjechala
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..