CHŁODNIK Z OGÓRKIEM I RZODKIEWKĄ

Czy może być coś lepszego na upały niż zdrowy i pyszny chłodnik? 🙂 Jeżeli zupełnym przypadkiem macie w lodówce kefir (maślankę/jogurt), pęczek rzodkiewki, ogórki i kilka ząbków czosnku, to przygotujcie go w kilka minut 🙂

Od czasu do czasu, w zależności od nastroju, dodaje do niego także pestki słonecznika, kawałki sera pleśniowego lub posiekaną miętę.

Ten chłodnik bardzo lubi mój mąż – największy przeciwnik posypywania koperkiem zup. Zamiast koperku dodałam solidną porcję szczypiorku 🙂

20160803_223741

 

Składniki

  • 400 ml kefiru
  • 1 ogórek (ok. 300 g)
  • mały pęczek rzodkiewki (ok. 120 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Ogórka obieramy, kroimy na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.

Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Czosnek przeciskamy przez praskę. Szczypiorek siekamy.

Wszystkie składniki (kefir, ogórek, rzodkiewki, czosnek, szczypiorek) wkładamy do miski i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy schłodzone.

Przechowujemy w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..