CHLEBEK BANANOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM

Chlebek, który można jeść mając mniejsze wyrzuty sumienia 🙂 Chlebek bananowy na mące owsianej z wyraźnym orzechowym posmakiem (użyłam masła orzechowego bez dodatku cukru i soli) i słodko-chrupiącą warstwą, w której znajdziecie orzechy włoskie, suszoną żurawinę i gorzką czekoladę.

Do mojego chlebka nie dodałam cukru (użyłam bardzo dojrzałych bananów).

Jeżeli szukacie pomysłów na fit przegryzki, polecam:

 

20170826_230243

Składniki

  • 400 g bananów
  • 250 g mąki owsianej
  • 150 g masła orzechowego (bez dodatku soli i cukru)
  • 1 jajko (L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej)
  • 50 g cukru (opcja)
  Do dekoracji:
  • po ok. 30 g posiekanej gorzkiej czekolady, orzechów włoskich i suszonej żurawiny

Sposób przygotowania

(użyłam formy keksowej o długości 25 cm)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

W jednej miseczce łączymy suche składniki: mąkę i sodę oczyszczoną.

W drugiej misce miksujemy banany, jajka i masło orzechowe. Dodajemy cukier (jeżeli używamy) i suche składniki. Mieszamy do połączenia.

Masę przelewamy do formy, posypujemy kawałkami czekolady, orzechami i żurawiną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, do "suchego patyczka".

Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..