CHILI CON CARNE

Chili con carne, czyli coś dobrego dla osób lubiących ostrzejsze smaki 🙂 Proste, jednogarnkowe danie, bardzo aromatyczne. Mnóstwo przypraw, mięso wołowe, papryka, fasola, ciecierzyca, pomidory, marchewka i kolendra (obowiązkowo!) – na pewno będzie wam smakować.

Dodaje zarówno świeże jak i suszone chili, dzięki czemu łatwiej będzie Wam dopasować poziom ostrości.

Do podania z ryżem, gęstym jogurtem naturalnym i guacamole w najprostszej wersji. Jeżeli szykujecie Chili con carne na imprezę, możecie podać je z nachosami.

To moja ulubiona wersja tej potrawy. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.

20160207_135032

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 ml wody (jeżeli będzie zbyt gęste)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka ciecierzycy
  • 2 pomarańczowe papryki (lub czerwone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • pęczek świeżej kolendry
  • ½ świeżej papryczki chili
  • 1 łyżeczka suszonej chili
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • oliwa do smażenia
Do podania
  • gęsty jogurt naturalny
  • ryż lub pieczywo
Guacamole:
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z ½ limonki
  • mała garść listków świeżej kolendry
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

(4-5 dużych porcji)

Cebulę, marchewkę, papryki, czosnek kroimy w kosteczkę. Chili kroimy w paseczki "po skosie". Ciecierzyce i fasole odsączamy z zalewy.

W głębokiej, wysokiej patelni lub garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojone warzywa. Mieszamy. Dodajemy wszystkie sypkie przyprawy. Mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pomidory, ciecierzycę, fasolę, koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy mielone mięso. Jeżeli potrawa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok.  godziny, mieszając co pewien czas. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną kolendrę (zostawiamy kilka listków do dekoracji).

Guacamole:

Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i zdejmujemy skórkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z limonki. Rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy posiekaną kolendrę, rozgnieciony ząbek czosnku, oliwę, sól i pieprz. Całość mieszamy.

Chili podajemy z ryżem (lub pieczywem), kleksem jogurtu i guacamole.

Inspirację stanowił przepis Jamie'go Oliver'a

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..