CANNELLONI Z WOŁOWINĄ, SZPINAKIEM I JARMUŻEM

Cannelloni chodziło za mną już od dobrych kilku dni, ale jakoś nie mogłam się zebrać, żeby je przygotować. Ostatecznie świadomość, że przygotuje je i będę miała obiad na dwa dni z głowy zwyciężyła 🙂

Moje cannelloni przygotowuje z mięsa wołowego, szpinaku i jarmużu (można go zastąpić szpinakiem). Do sosu pomidorowego dodaje marchewkę, seler naciowy i świeżą bazylię.

Jeżeli zamierzacie zjeść cannelloni następnego dnia, nie posypujcie tej części mozzarellą podczas pieczenia. Posypcie dopiero przed podgrzaniem. Z sera nie zrobi się twarda skorupka 🙂

20170224_155534

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • ok. 20 szt. "rurek" cannelloni
  • 200 g mozzarelli
  • 50 g szpinaku baby
  • 50 g jarmużu (można zastąpić szpinakiem)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju/oliwy
  • sól/pieprz
  Sos pomidorowy:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • łyżeczka oregano
  • łyżka oleju/oliwy
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x30 cm)

Sos pomidorowy:

Marchewkę, cebulę i gałązki selera naciowego kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W małym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek a po chwili marchewkę i seler naciowy. Obsmażamy przez 2-3 minuty i dodajemy pomidory z puszki. Całość gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie nadzienia do cannelloni:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Szpinak i jarmuż siekamy.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek a po chwili mielone mięso. Obsmażamy przez kilka minut (mięso jeszcze dojdzie w piekarniku). Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy szpinak, jarmuż i 1/3 (wcześniej przygotowanego) sosu pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu).

Na spodzie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy 3-4 łyżki sosu pomidorowego. Rurki cannelloni wypełniamy mięsem i układamy ściśle obok siebie. Polewamy resztą sosu pomidorowego.  Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gdy czas minie, wysuwamy naczynie z piekarnika i posypujemy kawałkami mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Wyjmujemy, przekładamy na talerze i dekorujemy bazylią.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..