BIAŁA RYBA W PAPILOTACH

Jeżeli po świątecznym łasuchowaniu nadal niechętnie patrzycie na jedzenie, mam dla Was przepis na lekki obiad – pieczoną w papilotach rybę. Użyłam polędwicy z dorsza (to mój ulubiony kawałek tej ryby; możecie użyć każdej innej – ważne, żeby miała „zbite” mięso) i ułożyłam ją na duszonym w białym winie porze z dodatkiem tymianku. Na wierzchu ryby ułożyłam plasterki cukinii i pomidorów. Całość mocno skropiłam z sokiem z cytryny.

Jako dodatek polecam Wam pieczone ziemniaki (moje dzieci je uwielbiają). Ziemniaki kroje w ćwiartki, polewam odrobiną oliwy, dodaje sól, pieprz i mój sekretny składnik – mąkę kukurydzianą (łyżka wystarczy). Dokładnie wcieram tą mieszaninę w ziemniaki i wkładam do piekarnika. Ziemniaki będą miały piękny kolor i chrupiącą skórkę 🙂

20170328_175017

Składniki

  • 500 g białej ryby o zbitym mięsie (np. dorsz, halibut)
  • 100 ml białego wina
  • 1 por (biała część)
  • 1 pomidor
  • ok. 10 plasterków cukinii
  • 1 cytryna
  • garść natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżka masła
  • sól/pieprz
Do dekoracji:
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

(2 porcje)

Z papieru do pieczenia wycinamy dwa prostokąty, takiej wielkości, żeby można było po włożeniu ryby zwinąć papier "w cukierek" (związujemy końce papieru cienkim sznurkiem).

Cukinię i pomidora kroimy w plasterki. Koperek i natkę pietruszki siekamy.

Rybę oczyszczamy, wyjmujemy ości. Oprószamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.

Na patelnię wkładamy masło i pokrojonego w plasterki pora. Szklimy ok. 5 minut. Wlewamy wino i chwilę podgrzewamy aż większość płynu odparuje (możemy dodać jeszcze 2-3 gałązki świeżego tymianku ).

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu).

Na papierze układamy połowę duszonego pora, posypujemy połową koperku i natki pietruszki. Układamy rybę, a na niej (na zmianę) plasterki cukinii i pomidora. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Po bokach układamy łodygi świeżego tymianku. Związujemy w "cukierek" (łączeniem na górze).

Analogicznie postępujemy z drugim kawałkiem ryby.

Pieczemy ok. 10-15 minut (w zależności od grubości ryby).

Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy.

Po otwarciu paczuszki możemy dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i całość posypać posiekaną natką pietruszki.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..