BEZGLUTENOWE PLACUSZKI KOKOSOWE Z MANGO

Do przygotowania tych naleśników wykorzystałam mąkę kokosową. Mąka kokosowa jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, nie zawiera glutenu i ma niską zawartość tłuszczu. Ma również niską zawartość węglowodanów i może być spożywana przez cukrzyków. Mąkę kokosową można spożywać na surowo – jako dodatek np. do koktajli, jogurtów czy ciast „bez pieczenia”.

Polecam inne, śniadaniowe przepisy 🙂

 

20171120_191441

Składniki

  • 200 g mąki kokosowej
  • 120 ml kefiru
  • 1 banan
  • 50 g cukru lub innego słodzidła
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • olej do smażenia (np. kokosowy)
Dodatkowo:
  • 2 dojrzałe mango
  • 1 granat
  • mrożone maliny
  • listki mięty

Sposób przygotowania

(na ok. 15-20 placuszków)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki wkładamy żółtka, cukier, kawałki banana, kefir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Białka ubijamy i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

Placki smażymy na średnio rozgrzanej patelni po ok. 2-3 minuty na stronę.

Mango obieramy i miksujemy.

Placuszki układamy w stosik, nakładając na każdy placuszek część zmiksowanego mango.

Dekorujemy kawałkami mango, ziarenkami granatu, mrożonymi malinami i listkami mięty.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..