BARSZCZYK CZERWONY NA SŁODKO I DROŻDZOWE MINI BUŁECZKI

Ten przepis na słodki barszcz funkcjonuje w rodzinie mojego męża już kilkanaście lat i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem wśród dzieci. Przygotowanie nie jest trudne. Należy jedynie pamiętać, żeby nie „przegotować” buraków, bo otrzymamy zupę w kolorze – cytuje – „podłogowej ścierki”.

Ten barszczyk podajemy w kubeczkach (bez kawałków buraka) czyli, drogie mamy, plam mniej 🙂

Do tego proponuje malutkie, drożdżowe bułeczki. Żeby było bardziej świątecznie, z „posypką” z mielonego maku. Bułeczki po upieczeniu są wielkości piłeczki do ping ponga. Moim dziewczynom bardzo się podobały 🙂 Jeżeli chcecie przygotować większe bułeczki, wydłużcie o kilka minut czas pieczenia.

 

Ps. Ten barszczyk możecie podać też w głębokim talerzu z ziemniaczkami 🙂 . Wystarczy na środku talerza położyć „kulkę” ze zgniecionych ziemniaków (np. łyżką do lodów). Barszcz wlać bezpośrednio przez zjedzeniem.

 

beznazwy2

Składniki

Barszcz czerwony na słodko:
  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • szczypta soli
  Bułeczki drożdżowe:
  • 250 g maki pszennej
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 7 g (opakowanie) suchych drożdży
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • 1-2 łyżki mielonego maku do posypania bułeczek

Sposób przygotowania

Barszczyk (2 l):

Buraki obieramy, kroimy w plasterki, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu tylko 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy przyprawy (buraki zostawiamy w garnku).

Doprawiamy do smaku. Dodajemy sok z cytryny, śmietanę i pieprz. Na koniec solimy.

Mini bułeczki (24 szt.):

Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Mieszamy mąkę razem z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy mleko, cukier i jajko. Na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy do momentu uzyskania sprężystego ciasta. Formujemy kulkę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy na 50-60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na bułeczki - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 1-2 cm od siebie.

Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C

Wyrośnięte babeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 10-15 minut.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..