BARSZCZ UKRAIŃSKI

Gęsty, bardzo treściwy barszcz ukraiński. Przygotowany specjalnie na życzenie mojego męża, chociaż przypominało to bardziej – „nie musisz mi co tydzień przypominać, że mam go ugotować” 🙂

Zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia fasoli. Bulion powinien być dość mocny-tłusty z użyciem różnych rodzajów mięsa, ale ja w mojej wersji wykorzystuje tylko kurczaka i wołowinę. Niektórzy dodają również pomidory i fasolkę szparagową, ja pomijam.

Żeby buraki nie straciły pięknej, głębokiej barwy po dodaniu ich do bulionu, dodaje łyżeczkę octu 🙂

20161129_150122

Składniki

  • 100 g fasoli Piękny Jaś Karłowy (suchej)
  • 3 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 główki kapusty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka octu
  • sok z ½ cytryny
  • 1/3 pęczka koperku
  • śmietana (do podania obok)
  • sól/pieprz
  Bulion:
  • 1,5 l wody
  • ćwiartka z kurczaka
  • 200 g pręgi wołowej
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Odlewamy wodę, nalewamy świeżą i gotujemy do miękkości (ok. godziny). Fasola gotuje się dłużej w osolonej wodzie, więc solimy ją pod koniec gotowania.

Przygotowujemy bulion. Cebulę opalamy nad gazem. Wkładamy wszystkie składniki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Potem dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut).

Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach; czosnek przeciskamy przez praskę; kapustę siekamy.

Gdy warzywa w bulionie są miękkie wyjmujemy mięso i włoszczyznę (z niej odkładamy pietruszkę i marchewkę). Do gotowego wywaru dodajemy starte buraki, pokrojoną w talarki pietruszkę i marchewkę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy łyżeczkę octu i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowaną wcześniej białą fasolę, koncentrat pomidorowy, czosnek, sok z cytryny i posiekany koperek. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą/pieprzem.

Śmietanę podajemy osobno.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..