BANANY W CZEKOLADZIE NA PATYKU

Dzień Dziecka już jutro! Zabierzcie Wasze pociechy do kuchni, pozwólcie się im trochę pobrudzić i przygotujcie wspólnie pyszny deser – banany w czekoladzie na patyku 🙂  Do wyboru macie całe mnóstwo dodatków: cukrowe -kolorowe posypki, pistacje, wiórki kokosowe, migdały, orzechy, suszone i liofilizowane owoce.

W przepisie podaje sposób przygotowania Bananów w czekoladzie, jaki najbardziej lubią moje dziewczyny – tylko lekko schłodzone. Banany po przygotowaniu można też zamrozić i jeść jak lody.

20170531_140351

Składniki

  • 3 banany
  • 6-9 drewnianych patyczków do lodów
  • 150 g czekolady (użyłam gorzkiej)
  • łyżka masła orzechowego (opcja)
 
  • Dodatki wg. uznania: cukrowe posypki, pistacje, wiórki kokosowe, orzechy, migdały, suszone owoce, owoce liofilizowane

Sposób przygotowania

Każdego banana obieramy ze skórki (odcinamy końce) i kroimy na 2 lub 3 kawałki. W każdy kawałek banana wbijamy drewniany patyczek do lodów. Tak przygotowane banany wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy masło orzechowe (opcja). Jeżeli chcemy, żeby czekolada była rzadsza możemy dodać płaską łyżkę masła lub oleju kokosowego. Dokładnie mieszamy.

Schodzone banany polewamy czekoladą, delikatnie strząsamy jej nadmiar i szybko posypujemy wybranymi dodatkami (gorąca czekolada zacznie szybko zastygać).

Odstawiamy do lodówki na 5 minut.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..