BANANOWA OWSIANKA Z NASIONAMI CHIA I MASŁEM ORZECHOWYM

Pyszna owsianka na weekendowe i nie tylko śniadanie 🙂 Płatków owsianych nie gotuje. Zalewam je gorącą wodą (lub wodą i mlekiem), dodaje rozgniecionego banana i szczyptę cynamonu. Przykrywam, odstawiam na 10-15 minut aż płatki zmiękną i wchłoną płyn. Następnie dodaje masło orzechowe i dokładnie mieszam. Gotową owsiankę przekładam do miseczek i na wierzchu układam truskawki, plasterki banana, nasiona chia i gorzką czekoladę. Dodatek cynamonu pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Polecam Wam również inne zdrowe pomysły na śniadanie: Kaszę jaglaną z jogurtem, owocami i miodem, Smoothie bowl z kiwi oraz Czekoladowy pudding z tapioki/

20170318_001039

Składniki

  • 150 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka (lub wody)
  • 150 ml wody
  • 1 mały banan
  • 1-2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka brązowego cukru (opcja)
  • szczypta cynamonu
Do dekoracji:
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • kilka plasterków banana
  • 4 truskawki
  • 1-2 łyżki nasion chia
  • garść orzechów włoskich
 

Sposób przygotowania

(1 duża/2 małe porcje)

Do miski wkładamy: płatki owsiane, rozgniecionego banana, cynamon i cukier. Zalewamy gorącym mlekiem i wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż płatki zmiękną i wchłoną płyn.

Następnie dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczek. Układamy plasterki banana, kawałki truskawek, posiekaną gorzką czekoladę, orzechy włoskie i nasiona chia.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..