BABKA CZEKOLADOWA UCIERANA

Lekka, czekoladowa babka w wersji ucieranej. Żeby smak nie był zbyt oczywisty, dodałam do ciasta dwie łyżki kawy rozpuszczalnej (można użyć również likieru kawowego). Polewę przygotowałam z gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietany i masła. Prosty, nieskomplikowany przepis 🙂 Babkę możecie też przygotować w formie z kominem (forma musi być większa niż moja w tym przepisie).

Do dekoracji użyłam kolorowych, czekoladowych jajeczek w wersji mini.

 

20170331_230658

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulowanej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do posmarowania formy
  • mąka lub bułka tarta do posypania formy
  Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • łyżka masła
  Dodatkowo:
  • czekoladowe, kolorowe jajeczka

Sposób przygotowania

(użyłam formy do babki o średnicy 22 cm w najszerszym miejscu; forma bez komina)

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu). Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką (lub bułką tartą).

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą.

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodajemy część mąki. Mieszamy. Dodajemy mleko, mieszamy i na koniec dodajemy pozostałą część mąki (ciasto nie powinno być zbyt gęste - ewentualnie dodajemy więcej mleka).

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 45 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy.

Wystudzone ciasto pokrywamy polewą. W tym celu należy podgrzać w garnuszku śmietanę, dodać kawałki czekolady i masło. Zestawić z ognia. Po 2-3 minutach czekolada się rozpuści. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż polewa przestygnie i lekko zgęstnieje. Polewamy nią ciasto, a na górze układamy czekoladowe jajeczka.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..