BABECZKI Z NUTELLĄ

Minimalna ilość składników. Piękny, orzechowy kolor. Rozpływający się w ustach krem. Teraz najważniejsze – te babeczki są cudownie … niesłodkie 🙂

W babeczkach i kremie bazuje na składnikach jakie zawiera w sobie Nutella. Nie znajdziecie tu dodatkowego cukru, czy masła. Jeżeli jednak gardzicie słodyczami, po których nie zapada się od razu w śpiączkę cukrzycową, dosypcie sobie trochę – nie będę patrzeć 🙂

20160104_204021 popr

Składniki

Babeczki (12 szt.):
  • 260 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200 g kremu Nutella
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka (L)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  Krem:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g kremu Nutella
  • 150 g mascarpone
  • kilka orzechów laskowych do dekoracji

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki do przygotowania babeczek powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietana i mascarpone do przygotowania kremu powinny być dobrze schłodzone (przynajmniej przez dzień w lodówce).

Babeczki:

Łączymy ze sobą w osobnych miseczkach suche (mąka, proszek do pieczenia)  i mokre składniki (mleko, jajka, Nutella). Następnie do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia. Przekładamy do papilotek (wypełniamy je do ¾ wysokości) i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C (do suchego patyczka). Wyjmujemy, odstawiamy.

Krem:

Łączymy mascarpone z Nutellą. Ubijamy śmietanę i dodajemy do kremu. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (użyłam Wilton nr 2D) i dekorujemy wystudzone babeczki. Dodatkowo możemy posypać je uprażonymi na patelni i posiekanymi orzechami laskowymi.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..