BABECZKI CZEKOLADOWE Z CRANBERRY CURD

Z okazji Światowego Dnia Pluszowego Misia dla wszystkich małych i dużych to, co wszystkie misie lubią najbardziej – słodkości 🙂

Czekoladowe babeczki z pysznym, lekko kwaskowym cranberry curd. Częścią curd’u bezpośrednio wypełniamy babeczki. Drugą część łączymy z mascarpone i śmietaną uzyskując delikatny, puszysty krem.

Idealna propozycja również na nadchodzące święta 🙂

Smacznego!

20151124_201133 strona

 

Składniki

Babeczki:
  • 240 g mąki pszennej
  • 110 g brązowego cukru
  • 160 ml mleka
  • 80 g masła
  • 30 g kakao (niesłodzonego)
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki sody oczyszczonej
Cranberry curd (nadzienie do babeczek):
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 20 ml soku z cytryny
  • 130 g cukru
  • 40 g masła
  • 3 żółtka
Krem (na wierzch babeczek) :
  • ok 150 g cranberry curd (tyle ile zostanie z nadziewania babeczek)
  • 150 ml śmietany 30 % (lub 36 %)
  • 100 g serka mascarpone
 

Sposób przygotowania

(12 babeczek)

Cranberry curd:

Do garnuszka wkładamy umytą żurawinę, wlewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier i gotujemy na średnim ogniu (pod przykryciem) przez 5-8 minut, aż żurawina puści sok. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy i przecieramy przez sitko. Odstawiamy do ostygnięcia. Wlewamy do czystego garnuszka. Podgrzewamy na niewielkim ogniu. Dodajemy żółtka i masło. Cały czas mieszamy. Możemy delikatnie zwiększyć ogień. Mieszamy aż masa zacznie gęstnieć. Gotową masę zdejmujemy z ognia. Odstawiamy.

Babeczki:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu).

Masło rozpuszczamy i studzimy.

W mniejszej misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W większej misce łączymy mokre składniki: jajka, masło i mleko. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy jedynie do połączenia składników.

Do foremki na babeczki włożyć papilotki. Napełnić maksymalnie do ¾ wysokości (babeczki ładnie urosną). Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika. Odczekać kilka minut i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Nadziewanie babeczek:

Przy pomocy długiej tylki (użyłam tylki Wilton nr 230; jeżeli nie mamy możemy użyć łyżeczki) na środku babeczki robimy otworek (do połowy głębokości) w którym umieszczamy krem.

Rękaw cukierniczy napełniamy ok 100 g cranberry curd i starając się odmierzać równe porcje nadziewamy wszystkie babeczki. Gotowe odstawiamy do lodówki.

Krem na wierzch babeczek:

Śmietana i mascarpone muszą być dobrze schłodzone.

Pozostałą część cranberry curd miksujemy z mascarpone. Osobno ubijamy śmietanę i delikatnie dodajemy ją do masy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki (użyłam tylki Wilton nr 2D).

Każdą babeczkę możemy udekorować żurawiną.

Tak przygotowane babeczki przechowujemy w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..