AROMATYCZNA ZUPA Z DORSZEM I TYMIANKIEM

Lekko rozgrzewająca (to zasługa tymianku), gęsta zupa z dużą ilością warzyw i świeżym (nie mrożonym) filetem z dorsza. W delikatnym, czerwonym odcieniu. W sam raz na walentynkowy starter.

Może się Wam wydawać, że lista składników jest dość długa, ale samo przygotowanie zupy nie jest skomplikowane. Przygotowujemy ją w kilku etapach i na każdy wystarczy mieć pod ręką odpowiednie produkty.

Przepis na bulion znajdziecie tutaj

20160212_123540

Składniki

  • 800 ml wody lub bulionu drobiowego
  • 200 g filetu z dorsza (bez skóry) lub innej białej ryby
  • 200 ml passaty pomidorowej (lub łyżka przecieru pomidorowego)
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • sok z ½ cytryny
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • ¼ pęczka świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

(3-4 porcje)

Cebulę, ziemniaki i paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, czosnek siekamy. Wyjmujemy ości z dorsza i dzielimy na mniejsze kawałki.

Do garnka wlewamy oliwę, wkładamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, paprykę. Dusimy przez ok. 10 minut. Dodajemy bulion, passatę, listki kolendry z kilku gałązek i kilka gałązek tymianku (w woreczku, żeby łatwo je było później wyjąć). Gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy kawałki dorsza. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut (warzywa powinny być miękkie a ryba ugotowana). Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przelewamy na talerze, dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..