AROMATYCZNA ZUPA Z CHORIZO

Przyjemnie rozgrzewająca, gęsta i aromatyczna zupa. Jej bazą jest pikantna kiełbasa chorizo, która nadaje zupie charakterystyczny kolor i smak. „Dymny” smak podkreślam dodając jeszcze łyżeczkę słodkiej, wędzonej papryki. Poza chorizo w zupie znajdziecie ziemniaki, marchewki i jarmuż.

Najlepiej smakuje po odgrzaniu następnego dnia.

Jednym z moich ulubionych tapas jest chorizo z czerwonym winem. Wystarczy pokroić chorizo w plasterki, zrumienić z obu stron na patelni, dodać czerwone wino, dusić przez 10 minut i gotowe.

20170306_100921

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść jarmużu lub natki pietruszki
  • łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • sól/pieprz
  • 1 mała papryczka chili (opcja)
 

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kostkę; czosnek przeciskamy przez praskę; z chorizo zdejmujemy skórkę i kroimy w plasterki. Ziemniaki i łodygi selera naciowego kroimy w kostkę, marchewki w plasterki.

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę i obsmażamy plasterki chorizo. Następnie dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek, wędzoną paprykę, pieprz cayenne i posiekaną papryczkę chili (jeżeli używamy). Po 1-2 minutach dodajemy ziemniaki, marchewkę i seler naciowy. Obsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę do miękkości warzyw.

Na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy jarmuż (jeżeli używamy natki pietruszki dodajemy ją, gdy zupa będzie gotowa). Doprawiamy solą i pieprzem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..